De nascholing Behandeling van hiv en Staphylococcus aureus bacteriëmie ondersteunt de ziekenhuisapotheker bij zijn rol in het multidisciplinaire behandelteam. U krijgt inzicht in de basale behandeling van hiv en de behandeling bij specifieke patiëntengroepen, zoals zwangeren of patiënten met een sonde. U doet kennis op over de diagnostiek van Staphylococcus aureus bacteriëmie en de risicofactoren voor mortaliteit. Tot slot komen de farmacokinetiek en -dynamiek en TDM van hiv-middelen en relevante antibiotica aan bod.
De e-module Atherosclerotische vaatlijden biedt u de mogelijkheid uw kennis over dit ziektebeeld op te frissen. Er wordt ingegaan op de definities gehanteerd in de klinische praktijk, etiologie, pathogenese en pathofysiologie van atherosclerotisch vaatlijden, de diagnostiek, behandeling en prognose/therapietrouw. Daarnaast wordt aandacht besteed aan nieuwe ontwikkelingen in het veld van de optimale medicamenteuze behandeling van de diverse vormen van atherosclerotisch vaatlijden, waaronder coronair en cerebrovasculair arterieel vaatlijden.
In de e-module BIG-6: COPD wordt uw kennis met betrekking tot obstructieve longziekten opgefrist. Onder andere wordt ingegaan op de etiologie, pathogenese en pathofysiologie van obstructieve longziekten, de diagnostiek, behandeling en prognose/therapietrouw. Tot slot wordt aandacht besteedt aan nieuwe ontwikkelingen in het veld van de medicamenteuze behandeling van obstructieve longziekten (zoals de IL-5-remmers).
In de e-module BIG-6: Depressie wordt aandacht besteed aan de groep patiënten met depressieve klachten en de geneesmiddelen die nodig zijn om optimale zorg te verlenen.
Er wordt ingegaan op de etiologie, pathogenese en pathofysiologie van depressie, de diagnostiek en de huidige medicamenteuze behandelmogelijkheden. Daarnaast wordt aandacht besteedt aan nieuwe ontwikkelingen in het veld van de medicamenteuze behandeling.
De e-module BIG-6: Diabetes type 2 biedt u de mogelijkheid het overzicht over het steeds grotere scala aan geneesmiddelen te bewaren. Er wordt ingegaan op de definities en het classificatiesysteem zoals gehanteerd door de Europese richtlijn, etiologie, pathogenese en pathofysiologie van de verschillende vormen van diabetes mellitus, de diagnostiek en de behandeling. Aan de hand van de nieuwste richtlijn Diabetes type 2 wordt uitgelegd hoe u zorg op maat kunt leveren aan de Diabetes type 2 patiënt.
De Parate Kennis app is ontwikkeld voor en door apothekers in het ziekenhuis die hun parate kennis willen toetsen, onderhouden en vergroten. Met de Parate Kennis app is het mogelijk om op een door u gekozen moment kennisvragen te beantwoorden. Na het beantwoorden van de vragen krijgt u het juiste antwoord inclusief toelichting te zien. Ook is het mogelijk om eventuele kennishiaten per aandachtsgebied in kaart te brengen door vrijblijvend toetsen te maken binnen de verschillende aandachtsgebieden. De Parate Kennis app is beschikbaar voor (Jong)NVZA-leden.
In de e-module Farmaceutische zorg in de palliatieve fase wordt ingegaan op het verschil tussen reguliere (farmaceutische) patiëntenzorg en palliatieve (farmaceutische) zorg en de overeenkomsten. Vanuit casuïstiek wordt ingegaan op verschillende (farmacotherapeutische) aspecten die een rol spelen bij pijn en palliatieve pijnbestrijding, gastro-intestinale problemen, palliatieve sedatie, euthanasie en het delier.
De e-module Farmacogenetica geeft u inzicht in de invloed van feno- en genotype op de uiteindelijke verschijningsvorm van eiwitten zoals enzymen. Er wordt ingegaan op de gevolgen die dit kan hebben op de afbraak en uitscheiding van geneesmiddelen. Wanneer is het voldoende om de dosering aan te passen en wanneer kan een geneesmiddel beter niet meer geven worden?
In de e-module Oncologie heeft u de mogelijkheid om de kennis ten aanzien van oncologie op te frissen.
De e-module is opgebouwd uit de volgende onderwerpen:
- Oncolytica
- Behandeling mammacarcinoom
- Behandeling darmcarcinoom
- Behandeling prostaatcarcinoom
De e-module sluit af met een meerkeuze-eindtoets, zodat u voor zichzelf inzichtelijk kunt maken in welke mate u de basiskennis beheerst.
De BIG-6 e-modules behandelen de huidige medicamenteuze behandelmogelijkheden en de nieuwste ontwikkelingen in de farmacotherapie. Ook de pathofysiologie, diagnostiek en de prognose komen aan de orde, evenals de relevante richtlijnen en classificaties. Dit ondersteunt u om op gelijk niveau met andere zorgverleners te kunnen communiceren.
De nascholing Infectieziekten behandelt alle factoren die een rol spelen bij het kiezen van het juiste antimicrobiële middel bij een infectie met een bacterie, virus, parasiet of schimmel. Eerst wordt uw kennis over de basale microbiologie opgefrist. Daarna komen achtereenvolgens de verschillende resistentiemechanismen aan bod, de verschillende groepen antimicrobiële middelen en hun aangrijpingspunten en de patiëntgebonden factoren die van belang zijn voor het slagen van de therapie.
Onze e-modules zijn bij uitstek geschikt om uw kennis over een bepaald onderwerp snel op te frissen. Gerenommeerde experts reiken u door middel van casuïstiek, filmpjes en toetsvragen handvatten aan om uw kennis te actualiseren. U volgt de online nascholing op uw mobiel, tablet, computer of laptop, waar en wanneer u dat wilt.
U kunt een losse e-module over een bepaald onderwerp volgen, maar u kunt ook kiezen voor een pakket.
De e-module Pediatrische farmacie behandelt alle problemen die aan de orde komen bij het behandelen van kinderen in het ziekenhuis en het komen tot een rationele goed onderbouwde formulering van een geneesmiddel voor een kind. U leert rekening houden met de nationale en internationale regels, de relatie tussen leeftijd en toedieningsvorm en welke informatiebronnen u tot uw beschikking heeft. Ook de invloed en toxiciteit van hulpstoffen op de pediatrische biofarmacie komt aan de orde. Na het volgen van deze nascholing bent u in staat artsen en verpleegkundigen te adviseren over een optimale geneesmiddelkeuze bij een kind.
Tien keer per jaar geeft PAOFarmacie de Trends nieuwsbrief en kennistoets voor apothekers uit, waarin alle belangrijke ontwikkelingen rond farmacotherapie binnen en buiten Nederland zijn opgenomen. Naast de nieuwsbrief kunnen abonnementshouders via de kennistoets de opgedane kennis toetsen, op basis van de artikelen in de nieuwsbrief.